Парламентарната група на „Атака" на свое заседание днес взе решение да бойкотира парламентарните заседания и да напусне парламентарната зала до изборите.

Бойкотът на парламента бе предложен от „Атака" на останалите опозиционни партии още през юни-юли 2008, но беше отхвърлен от ДСБ, СДС и БНД.

Парламентарната група на „Атака" смята, че този парламент се е изчерпал като най-висш орган на властта у нас, се казва в съобщение до медиите.

Той не представлява адекватно българското население. В него има форми на политическото инженерство - БНД, „Напред", ЕНП и други, за които никой не е гласувал.

Има и голяма група от т. нар. „независими", които би трябвало да напуснат парламента и това да влезе в  правилника на НС, заявяват още от Атака.

Според тях всичко това изкривява вота на българите и налага избори за ново народно събрание на базата на ясно представяне на идейни платформи на отделните политически сили.

С цел представяне на предизборната си платформа сред българския народ, депутатите на „Атака" тръгват на обиколки в страната за среща с българските избиратели.

ПЪРВИ РЕАКЦИИ

Веселин Методиев, ДСБ
Мисля, че в случай, че тази гражданска енергия, която в момента е в пик, стихне - и колегите от „Атака" ще се върнат в пленарна зала. Те, мисля, че излизат за трети път.
По думите му поведението на колегите от „Атака" не може да се възприеме много сериозно.
Какво ще правят те 6 месеца, какво ще прави техният лидер Волен Сидеров, ако не чете изявленията им от парламентарната трибуна?
Според мнението му напускането на „Атака" по никакъв начин няма да се отрази на парламентарната дейност.
Не може да се отрази, ако искаме да бъдем правова държава и да спазваме законите и конституцията, посочи Методиев.
Той обясни, че ДСБ ще продължи да прави това, което е правила винаги - да отстоява интересите на своите избиратели по всички цивилизовани начини.
Има вероятност в ДСБ въпросът за едно напускане да бъде обсъден и парламентарната група има правомощията за такава стъпка, посочи още депутатът, но допълни, че едно такова решение е сериозно и само парламентарната група няма да го реши.
По принцип такива неща се решават на съвместни заседания на Националното събрание и парламентарната група.
Такова събрание обаче на този етап не е планирано.

Красимир Каракачанов, "Напред"
Атака саботират всички, това, че напускат парламента, си е тяхна работа. „Атака" изобщо не ме вълнуват.
По думите на Каракачанов, така или иначе работата, която са вършили депутатите от „Атака" е била твърде несъществена, така че това няма да се отрази по никакъв начин на оставащите 5 месеца до края на мандата на 40-тото Народно събрание.
Единственото, което може да стане, според Красимир Каракачанов, е че може да се попречи за промяна на конституцията, така че изборите за евродепутати и парламент да бъдат в един и същи ден.
Това би било жалко, но. Така или иначе „Атака" никога не са предлагали нещо конструктивно", коментира Каракачанов.
Депутатите от ПГ „Напред", най-младата опозиционна ПГ в парламента, нямат намерение да напускат Народното събрание.

Иван Сотиров, СДС
Цялата опозиция напусна днешното заседание. То мнозинството се държи по този начин, все едно няма опозиция. Но като цяло няма драми с присъствието на опозицията в парламента.
Вече веднъж „Атака" е обявявала, че напуска. „Така че нищо ново", посочи Иван Сотиров.
Мнението му е, че това няма да се отрази на работата на парламента и защото „този парламента е доста изчерпан".
До този момент обаче в СДС не е обсъждан въпросът дали и те да напуснат народното събрание. Това може би ще стане във вторник по време на Националния съвет. 
В СДС не може Парламентарната група да взима такова решение, тъй като то е достатъчно отговорно и сериозно. „Ние сме избрани да бъдем в парламента и не може да се самоотзовем. Ние си нямаме фюрер. Напускане на парламента е сериозен политически акт".