За пореден път плочата на Мара Бунева в Скопие бе възстановена с усилията на българи от Македония, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

82 години след атентата, извършен от Бунева, центърът на Скопие отново носи паметен знак за достойната й смърт.

На панихидата и тържеството, с които бе почетена паметта на Мара Бунева, освен граждани на Македония, са присъствали заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов, членът на организационния съвет и внучка на полк. Борис Дрангов - Райна Дрангова, организаторът на ВМРО за София Стефан Грънчаров, както и гости от младежката организация на ВМРО в София.

Припомняме, на 13 януари 1928 година Мара Бунева разстрелва юриста на Скопска област Велимир Прелич в центъра на Скопие на стария Камен мост на Вардар, след което се прострелва в гърдите и почива от раните си на следващия ден.

Прелич е отговорен за мъченията срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.

След освобождението на Вардарска Македония през пролетта на 1941 година на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча.

След изтеглянето на българските войски и администрация в началото на септември 1944, в края на същия месец паметната плоча е разрушена по заповед на Лазар Колишевски, секретар на Македонската комунистическа партия.

През годините плочата многократно е възстановяване и отново чупена и поругавана.

На 13 януари 2007 година, по повод на годишнината от смъртта й, в Скопие македонски и български граждани, събрали се да се поклонят пред паметта ѝ, са бити и обиждани от организирана група, а полицията гледа безучастно.
Само няколко часа след това плочата отново е осквернена и изкъртена, което предизвиква и дипломатически скандал между двете държави.

През 2008 г. в навечерието на честванията на Мара Бунева Скопие осъмва с надпис "Смърт за българите и предателите на 13 януари", изписан на сграда близо до българския Културно-информационен център в града.