Премиерът Бойко Борисов обеща сериозна помощ за село Бисер и региона, съобщи БНР. Повече от два часа той беше в селото, което се прости с четиримата загинали от бедствието преди дни.

Заедно с него там бяха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, областният управител на Хасково Ирена Узунова и депутати. Старозагорският митрополит Галактион отслужи заупокойна молитва за загиналите Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов и Ангел Стоянов.

Пред жителите на Бисер премиерът обеща селото да бъде възстановено изцяло.

Борисов лични посети училището, където се раздават помощите и се правят списъците за социално подпомагане.

От днес започва изплащането на обезщетението на всички стопани, изгубили добитък и фураж. Цените са над пазарните, заяви премиерът. Той допълни, че са изплатени и по 10 000 лв. на семействата, загубили свои близки.

Доста колеги ми се обадиха от света и също предлагат материална помощ. Към момента се справяме с това, което имаме, посочи премиерът.

От думите му стана ясно, че се водят разговори с Европейската комисия за пренасочване на 20 милиона лева за бедстващото село от програмата за селските райони.

По-рано днес премиерът пристигна на летище Пловдив. Правителственият самолет се приземи на гражданското летище в Пловдив, където го чакаше вертолет „Кугър" от авиобазата в Крумово. С него Борисов отпътува до село Бисер. След визитата си там, Борисов отпътува за Бургас.

От там той съобщи, че 100 млн. лева ще бъдат използвани от общините за изграждането на буни, диги и други укрепителни съоръжения. Парите за брегоукрепване ще бъдат преведени по европроекти.

В понеделник ще бъдат внесени предложения за промени в Закона за държавната собственост, за да може общините сами да могат да се възползват от европроектите, за изграждането на подобни конструкции.

Борисов е обсъдил тези мерки с депутати от ГЕРБ в Поморие. Механизмите могат да се приложат там, както и за солниците в Бургас.

Премиерът допълни, че в разговор с представители на Европейската комисия е получил разрешение да се използват 20 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони. С тези пари ще се благоустроят  селата Любимец и Бисер.