Хиляди ядосани демонстранти се връщат на истанбулския площад „Таксим" тази вечер, където има засилено полицейско присъствие, съобщи "Франс прес".

Протестиращите се събират на площада след призива на екологичното движение "Солидарност за Таксим" за среща в 19 часа в знак на подкрепа за протестите.

Движението е разтревожено от намесата на полицията в парка "Гези" и на "Таксим". Според тях досега не е изпълнено нито едно от исканията на демонстрантите. Групата настоява за прекратяване на полицейското насилие, освобождаване на задържаните лица и изоставяне на проектите за парка "Гези".

Припомняме, рано тази сутрин турската полиция се разположи на площад "Таксим" в Истанбул, който стана арена на антиправителствени демонстрации в продължение на близо две седмици.

Полицаите използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, което накара много протестиращи да напуснат площада и да се изтеглят в съседния парк „Гези", където много от тях са направили къмпинг.

Някои активисти хвърляха фойерверки, димки и камъни по полицаите.

Подкрепени и от бронирани автомобили, служители с каски и щитове, се събраха около площада рано тази сутрин и преминаха барикадите, издигнати от протестиращите. Те отстраниха транспаранти на протестиращите, окачени на сграда с изглед към площада.

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви в реч в парламента, че протестите в Турция открито се поддържат от някои групи, които притежават капитали, лобисти, както и представители на медийни корпорации.

Валията на Истанбул Хюсейн Авни Мутлу каза, че хвърляните от маргиналните групи димки и „коктейли Молотов" са използвани да се създава впечатление, че полицията използва голямо количество сълзотворен газ.

Вълненията в съседна Турция започнаха заради плановете на правителството за застрояване на парка „Гези", разположен в централната част на Истанбул. Впоследствие обаче акциите прераснаха в протест срещу политиката на Ердоган, насочена към ислямизация на страната. Демонстрантите обвиняват министър-председателя, че управлението му става все по-авторитарно и се опитва да наложи консервативните ислямски ценности на светска държава.