С 2 000 литра в секунда се изпускат контролирано водите на язовир "Елена". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който инспектира водоема от сутринта, съобщава БНР.

От 8.00 часа тежка техника прокопава втория нов преливник, от който да оттича водната маса. Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Елена", увери министър Трайков и уточни, че не може да се случи второ бедствие, като това в с. Бисер.

Условията в страната постепенно се нормализират, като бедствена остава обстановката само в някои райони на Хасковско. Засега няма опасност и не се наблюдава обилно снеготопене.

Кризисния щаб в село Бисер реши да бъде премахната част от насипната стена на язовир "Елена", за да се предотврати всякаква опасност. Язовирът ще бъде почти източен, защото при предстоящото снеготопене, той може да стане много опасен. Днес започна извънредното изпускане на язовир "Елена".

Очаква се покачване на водите на река "Бисерска", затова от кризисния щаб предупреждават хората да не преминават в близост до речното корито, съобщи БТВ. При необходимост има готовност населението на селата Бисер и Лешниково да бъде евакуирано.

Действията се предприемат по предписание на експерти от "Язовири и каскади" към НЕК, които започнаха проверки на потенциално опасни язовири в страната.

Операцията ще бъде наблюдавана от министър Трайчо Трайков. След язовир "Елена", министър Трайков и зам.-министър Делян Добрев ще посетят "Мини Марица-изток". Дружеството отчете затруднения в добива и подаването на въглища към централите в Маришкия басейн заради тежките метеорологични условия, съобщи БНР.