От края на тази година българите могат да подават заявление за издаване на лична карта или паспорт по електронен път в новата информационна система за електронни услуги на МВР. С нея много от услугите могат да стават именно онлайн.

Това съобщи вицепремиерът по коалиционна политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Въпросът за издаването на личните карти, големите опашки пред паспортните служби и дългото чакане на гражданите бе повдигнат от народния представител от ДПС Ердинч Хайрула.

Той сигнализира, че в Кърджали хората спят пред районното управление на МВР, за да подадат заявление за смяна на документите си за самоличност или пък на международния паспорт.

Припомняме, през т.г. изтичат личните документи на няколкостотин хиляди граждани, а през есента има местни избори и традиционно българите, работещи в Турция, упражняват правото си на вот у нас.

„През настоящата година се очаква около 150 000 български граждани, които живеят и работят в чужбина, да искат да подменят своите документи - паспорти, лични карти. Тепърва много хора ще вадят и за първи път документи", предупреди депутатът.

В отговор на неговите опасение Бъчварова увери, че вече са измислени редица мерки, които да подобрят обслужването в паспортните служби. „Налага се да се премахне обедната почивка, да се удължи работния ден, но и това изисква допълнително финансиране.

Подготвени са и мобилни екипи според броя на очакваните искания за издаване на документи. Надяваме се поне част от мерките да успеем да ги реализираме", обясни вицепремиерът Бъчварова.

Тя заяви, че в края на годината ще заработи нова информационна система за електронни услуги на МВР, изградена по проект по Оперативна програма „Административен капацитет". „Това е една от възможностите за решаване на проблема", изтъкна силовият министър.

По отношение на кризисното в момента издаване на документи специално в област Кърджали тя успокои ДПС, че вече са командировани седем служители на паспортни служби от други, които да помогнат да колегите си.