България трябва да подкрепи участието на Русия в коалицията против "Ислямска държава". Това заяви пред бившият военен министър и дипломат Бойко Ноев. Според него този въпрос не трябва да води до такава истерия, на каквато ставаме свидетели.

"България е имала основателни съмнения, за да откаже прелитането на руски самолети за Сирия, подчерта Ноев и направи аналогия с отказа по време на косовската криза преди 16 години".

Според бившия военен министър Русия трябва да бъде включена в коалицията против "Ислямска държава". "България е сред най-застрашените държави от това, което става на юг от турската граница, и нейният глас тежи, защото имаме пряко отношение. България по тези въпроси има право да говори и е длъжна да го стори".

Според Ноев както Русия, така и всяка друга държава няма полза от задълбочаването на кризата в Сирия.

"Няма държава, която да е заинтересована от продължаване на ситуацията в Сирия. Ердоган е сред основните виновници за това, което се случва в Сирия. Геополитическата представа на турския президент за региона и ролята на Анкара в него е една от основните причини за това, което се случва", убеден е Ноев.

Според евродепутата Илияна Йотова има два основни въпроса пред Европа за нелегалните имигранти. Първият е дали Европейският съюз е способен да следва обща политика за справяне с кризата. Вторият - ще се направи ли разграничение между държавите от външната граница на Европейския съюз, ще има ли солидарност с тях и ще има ли промяна в европейското законодателство.

"В понеделник, 14 септември ще се проведе извънредно заседание на вътрешните министри на страните членки на ЕС. България няма позиция дали ще приеме постоянния механизъм за разпределение на бежанци и дали ще бъде сред държавите, които ще настояват за промяна на Дъблинското споразумение (според него бежанците трябва да стоят в държавата, където са регистрирани -б.р).

Партиите имаме негласно разбиране, че България може да бъде част от страните, в които да не бъдат преразпределени нови бежанци, за да може да се справи с тези, които са на нейна територия", каза Йотова.

Червената евродепутатка предложи България да стане разпределителен център за бежанци, както Гърция, Италия и Унгария и заяви, че българските власти нямат реална позиция по проблема с мигрантите.

"Ние се радваме като малки деца за това, че в началото ще приемем много малко. Сега вече в новата таблица на Европейската комисия, която поне аз видях преди ден и половина, вече те са 1 600 и тук е големият парадокс - в България влизат много повече от 1600 души. Какво става с тях, кой поема издръжката за тях", запита тя.

Според нея страната ни  може да бъде с групата държави - Гърция, Италия, Унгария, от които се преразпределят бежанци, а не приемане на нови, допълни евродепутатът.

Според евродепутата Ангел Джамбазки, европейска консолидация за бежанската криза едва ли ще има, защото различните държави членки на ЕС по различен начин понасят ударите на мигранстката вълна.

"Хората, търсещи по-добро социално битие, искат да го намерят за сметка на европейските данъкоплатци и това е първата причина, заради която няма да има обща политика. Няма заложено число за разпределение на квотите от бежанци", каза Джамбазки.

Експертът по национална сигурност Димитър Йончев също подкрепя идеята да бъдем равнопоставени на Италия и Унгария по отношение на пришълците.

"Лошото решение е да продължим с разнопосочните изказвания, нещата да не зависят от нашата воля, а да зависим от онова, което в Европа остане за нас. Вероятно ще застанем зад позицията на Меркел и няма да открояваме собствената си особености", смята Йончев.

Според него Ангела Меркел е обременена от Третия райх и затова прави стратегическата грешка, казвайки на бежанците: „Елате", коментира историкът акад. Георги Марков.

"Либерална Европа е безпомощна. Тя е парализирана. Трябва да проявим инстинкт за самосъхранение. Милионите мигранти ще дойдат, но те не могат да се интегрират. Ще има сътресение в европейските общества", предупреждава историкът Марков.