Това е неприятна новина, макар и не изненада. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира след днешния пленум заявеното от руската страна, че ще заведе иск срещу България за неизплатени суми по проекта АЕЦ „Белене".

Той изтъкна, че са минали две години, откакто ГЕРБ е на власт - време, в което правителството е давало крайно противоположни сигнали за проекта.

Първо казаха, че „Белене" е лош проект, неизгоден за България, гьол било, припомни Станишев. Той подчерта, че следващият сигнал на правителството бил, че ако не бъде построена централата ни, няма да има евтин ток за страната.

Две години са предостатъчно време, за да си изясни правителството политиката, позицията и да финализира нещата, коментира Сергей Станишев.

Той припомни, че нееднократно левицата е предупреждавала, че протакането на нещата може да доведе именно до съдебен иск срещу България. Протакане на решението също оскъпява строителството на тази електроцентрала, посочи още соцлидерът.

Той бе категоричен, че АЕЦ „Белене" е изгоден проект за България. Станишев обаче има резерви относно фиксираната цена, за която се „бори" правителството от 6.2 млрд. евро. Според него това е твърде висока цена за този проект.

Той настоя правителството да обясни защо и как се е стигнало до тази сума. Лидерът на социалистите смята, че България трябва да е съсобственик на централата. На въпрос до какво ще доведе позицията на МИЕТ и ние да заведем контраиск срещу руснаците, той заяви „Когато се стига до искове и контраискове се създава изключително напрегната и негативна среда за разговори." Според него тази позиция не е добър подход.

По думите на Станишев ясно е проличавала несериозност от страна на българското правителство за проекта. Той припомни, че е имало зам.-министър на икономиката, който да отговаря за енергийните преговори и който впоследствие е бил отстранен. „Очевидно той не се възприемаше много сериозно от руската страна", предполага Станишев.