Незаконното строителството на курортния комплекс в Иракли продължава, въпреки забраната, издадена от Екоинспекцията в Бургас, предаде БНТ.

Вчера от гражданската група „Да спасим Иракли" заявиха, че организират протест срещу незаконно застрояване в Иракли. Протестът ще бъде мирен и ще се проведе утре.

От своя страна инвеститорът - "Суис пропърти" твърди, че са спазени всички процедури и няма причина да се спира работата по обекта.

Заповедта е издадена още в края на януари, но въпреки това тук продължава да работи тежкотоварна техника.

Вече е положена бетонната основа на бъдещия курортен комплекс.

Строителството трябва да спре, защото инвеститорът не е представил оценка за съвместимост с предмета и целите на НАТУРА 2000, заявиха от Екоинспекцията.

Тя трябва да докаже, че върху територията на бъдещия комплекс, който граничи със защитената местност Иракли, няма редки видове животни и растения.

Заради неспазването на ограничителните заповеди от РИОСВ ще глобят швейцарската компания.

"На самата фирма ще бъде наложена санкция, в размер на 20 000 лева, т.е. максималната, която може да бъде наложена за такъв вид дейност", каза Симеон Симеонов - директор на РИОСВ Бургас.

Управителят на фирмата Стоян Захариев заяви, че "Суис пропърти" не е извършила никакво нарушение, защото изискването за оценка за съвместимост с Натура 2000 е влязло в сила месец след като фирмата вече е имала разрешителното за стоеж.

Захариев коментира, че инвеститорът ще спази закона и ще представи новите документи възможно най-скоро.