5 часа „Междузвездни войни" вместо конструктивни разговори с резултат.

Това е фактът от днешната неформална среща в социалното министерство по темата пенсионна реформа между държава, синдикати и работодатели.

След срещата президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев обясни, че днес в срещата са участвали и представители на професионалните пенсионни фондове, като дори се е стигнало до крясъци.

„Имах чувството, че Чуи от Междузвездни войни говореше, защото нямаше думи, имаше звуци", обясни Тренчев.

За вноска от 1.8% не се спори, по думите му, тъй като по-голямата вноска ще увеличи приходите в НОИ.
На днешната среща спорният момент бил какво да се прави с професионалните фондове. Парите, събрани в тях за периода в който съществуват, са недостатъчни, посочи Константин Тренчев.

И тъй като парите в тези фондове са малко, НОИ трябва да „се бръкне допълнително", поне с 34 милиона лева.
Обсъжданият днес въпрос бил да останат ли тези професионални пенсионни фондове или не, и дали е удачно тяхното функциониране.

Днес е било предложено стажът за пенсиониране да скача с по 4 месеца за година от 2015 г. Още няма решение и как да се разпредели тежестта от пенсионната вноска.

За ревизия на пенсионно осигурителния модел се обяви изпълняващият длъжността президента на КНСБ Пламен Димитров. Той бе категоричен, че ако не се реши въпросът с ранното пенсиониране, няма да има решение и по останалите въпроси за пенсионната реформа.

Според Пламен Димитров е необходимо вноската да скочи с повече от 1.8%. Той не доволен от темпото, с което се движат преговорите. Прекаленото бавене изнервя хората и създава несигурност, посочи Пламен Димитров.

Следващата седмица той прогнозира, както сам се изрази, „изненади в някои акции, които никой не е предвидил".
Попитан протести на синдикатите ли има предвид, той отговори: „Говоря за ефективни стачни действия, с протестите приключихме".

Предимно за пенсионната реформа днес е говорено, както и за Кодекса за социално осигуряване и Държавното обществено осигуряване, като все още няма съгласие, стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков.

90% от времето говорихме за частните пенсионни фондове и какво е тяхното бъдеще, обясни той и допълни: Далеч сме от съгласие по темата бъдеще на частните пенсионни фондове. Дянков обясни, че от 2006 година тези фондове е трябвало да започнат да плащат пенсии за категорийните работници, но това е отлагано.

Финансовият министър обаче е оптимист, че във вторник, когато е официалното заседание на тристранната, ще се стигне до някакво споразумение.
Припомняме, 19 октомври бе и крайният срок, който социалния министър Тотю Младенов си бе поставил за яснота около пенсионната реформа в България.

Премиерът Бойко Борисов не е присъствал на днешната среща, тъй като искал синдикати, работодатели и държава да се разберат. Затова преговорите продължават във вторник.