България отива в посока, която застрашава националния интерес и пример за това е позицията на служебния министър на отбрана Велизар Шаламанов, подкрепена и от президента Плевнелиев. Това заяви бившият външен министър Вигенин, който представи в Благоевград листата на БСП за района.

По думите му, правителството на Пламен Орешарски е водило балансирана и конструктивна политика по отношение на Русия.

Той припомни, че руският външен министър Сергей Лавров е посетил София по през юли и при срещата си с него президентът не е определил Русия като заплаха за България.

„Питам г-н Плевнелиев какво се е променило от юли до август", каза още Вигенин.

Бившият външен министър призова служебното правителство да се въздържа от позиции и действия, които ще ангажират дългосрочно България.

По повод изразената от служебното правителство позиция в подкрепа на споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ Вигенин заяви, че подобни въпроси не са част от приоритетите и отговорностите на служебния кабинет.

Според него преговорите по споразумението трябва да се водят при пълна прозрачност, за да бъдат защитени максимално социалните и човешките права на гражданите на ЕС,  екологичните стандарти, доходите и други въпроси, които са част и от позицията на европейските социалисти.

По този въпрос компромиси не може да има. Необходимо е следващото правителство да направи широк обществен дебат по въпроса и тогава да се прецени дали споразумението защитава интересите на гражданите и може ли да бъде подкрепено", изтъкна още Кристиан Вигенин.