След дълга дискусия парламентарната комисия по култура отхвърли предложението на депутата от СДС Лъчезар Тошев да бъде премахнат паметника на цар Освободител от площад „Народно събрание", да се премести другаде, а на негово място срещу парламента да се издигне паметник на хан Аспарух.

Само един депутат от комисията - Михаил Михайлов от ДСБ, подкрепи предложението на Тошев. 11 гласуваха „против", а трима „въздържал се".

По време на дискусията Тошев заяви, че в центъра на София, точно срещу парламента, е редно да се постави паметник на хан Аспарух, а този на цар Освободител да се премести, например до Руската църква или на мястото на паметника на Съветската армия. Той изтъкна, че в центъра на столицата има редица паметници на видни руски личности и че това създава впечатление, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужени държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.

Тошев бе категоричен, че пред парламента трябва да бъде поставен паметник на видна българска личност, свързана с основаването на нашата държава и подчерта, че най-безспорната такава е хан Аспарух. На негово име днес е наименувана една сравнително скромна улица в София, отбеляза в тази връзка той.

Позиция против предложението изрази Красимир Велчев от ГЕРБ, който подчерта, че паметникът на цар Освободител е един от символите на София. Последните 20 години се състезаваме кой повече да руши, каза още той и предложи партията, която премахна мавзолея, да направи на това място паметник на хан Аспарух.

Любомила Станиславова от ГЕРБ предупреди, че ако бъде заменен паметникът на цар Освободител с паметник на хан Аспарух, ще бъдат противопоставени две личности в историята. „Кое е по-важно от България - Освобождението или създаването на българската държава", попита тя и коментира, че този въпрос е като за яйцето и кокошката.

От столична община представиха позицията на кмета Фандъкова, според която е добре да има паметник на хан Аспарух, но на друго място. Беше изтъкнато, че паметникът на цар Освободител е създаден преди повече от век точно за това място, че 400 комитета са набирали средства и са го построили, че за паметник е бил направен амбициозен конкурс, след който е бил привлечен изтъкнатия италианки скулптор Арналдо Дзоки и че паметникът има изключително висока художествена и историческа стойност.