37% от българите възнамеряват да живеят и работят в чужбина.

Това показва независимо изследване на социологическа агенция „Витоша", направено в България по поръчка на Би Би Си.

На въпроса дали през последните пет години са смятали да се преместят да живеят и да работят в друга държава-членка на ЕС от 1014 души, анкетирани в България, 63% са посочили, че не планират емиграция.

Такова изследване е направено и в Румъния, където 33% са дали положителен отговор, а 67% от 1101 анкетирани от агенция „Галъп" румънци са отговорили „не".

Първоначално през февруари 2013 г. агенция „Витоша" в България е направила анкета, в която хората са били попитани дали възнамеряват да отидат да работят във Великобритания. Над една четвърт от анкетираните са отговорили положително.

Анализатори твърдят, че сравнително високата цифра не е изненадваща - времената в България са трудни и много българи мечтаят за по-добър живот. В някои проучвания дори 50% от българите заявяват, че биха искали да работят в чужбина, но през последните десет години едва около 6% в действителност напускат страната.

След това агенциите „Витоша" в България и „Галъп" в Румъния са изработили въпросник, който да направи разлика между намеренията и реалните конкретни планове за емиграция.

През март 2013 г. всяка от агенциите е направила представително за съответната страна проучване в селата, градовете във всички региони на Румъния и България. Над 1000 души са интервюирани по метода лице в лице.
Хората са помолени да отговорят на редица въпроси за настоящото им положение и затова дали имат намерение да се преместят другаде в ЕС. 37% от българите и 33% от румънците са заявили намеренията си да емигрират.

Когато анкетираните са били помолени да посочат своя първи избор на страна от ЕС, в която биха се преместила през 2013 г. или 2014 г., 4,6% от румънците и 9,3% от българите избират Великобритания.

Този брой се повишава до 8.2% за румънците и 13,6% за българите, когато са попитани директно за това дали биха разгледали Обединеното кралство като евентуална дестинация.

Досега хората от България и Румъния, които работят в други страни от ЕС, обикновено избират държави, до които могат да стигнат с автомобил или които са по-близки в културно и езиково отношение до родината им, коментират анализатори.

30% от българите, които са заявили в анкетата, че възнамеряват да работят другаде в ЕС през 2013 г. казват, че искат да отидат в Германия, 27% - във Великобритания и 10% - в Испания.

Що се отнася до българите, които възнамеряват да работят другаде в ЕС през 2014 г. - 31% искат да отидат в Германия, 24% - в Обединеното кралство и 12% - в Испания.

Румънците, които възнамеряват да емигрират през 2013 г. избират на първо място (30)% Италия, сочи проучването. В предпочитанията им е и Германия - с 24%, а Великобритания остава на трето място - с 16%. За тези, които възнамеряват да работят в друга европейска страна през 2014 г. 25% са заявили, че искат да отидат в Италия, 18% - в Германия и 26% - във Великобритания.

Броят на българите и румънците, които реално са започнали да търсят работа обаче е доста по-малък. Търсещите работа с трудов посредник българи са 2,8%, а румънците - едва 0,3%, показват данните от проучванията. Без посредник работа в чужбина търсят 1,4% от анкетираните българи и 0,7% от румънците.

Анализатори посочват, че с такъв малък процент на реално търсещите работа, не биха могли с точност да изчислят реалния брой на тези, които в действителност ще емигрират.

Като цяло изследванията показват, че няма индикации за огромен наплив от българи и румънци във Великобритания, след като в края на годината падне ограничението за работа на имигранти от двете страни, коментира Би Би Си.