Държавните болници да не ревнуват, че държавата плаща и на частните, призова премиерът Бойко Борисов. „Частните болници имат своето място и не ни натоварват толкова тежко, колкото някои казват", каза той.

Борисов отбеляза, че от една страна, всяка нова частна болница отива при Здравната каса и подчерта, че за разлика от държавните, държавата не им дава пари за заплати, оборудване и поддръжка, така че, според него нещата се балансират.

„Ние даваме 3.4 млрд. лв. на година за здраве и те винаги не стигат, а частните болници инвестират и излизат на печалба", изтъкна още Борисов.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви категорично, че администрацията в държавния сектор няма да вземе допълнително материално стимулиране за 2012 г. „Няма да има средства за коледни бонуси. Всички икономии, които имаше възможност да реализираме и преразпределим от перо в перо, отидоха за възнаграждения в системата на Спешната помощ, за работещите в трансфузионната хематология и за държавните психиатрични болници", добави тя.

Атанасова е категорична и че няма да падне забраната за пушене на закрито. Тя съобщи, че на днешното правителствено заседание отново е обсъждан въпросът и заяви, че няма промяна в нейната позиция и позицията на кабинета.

Атанасова, както и премиерът Бойко Борисов, участваха в церемонията по откриването на новата частна клиника по кардиология и ангиология с диагностично-консултативен център „Сити Клиник". Борисов преряза лентата на лечебното заведение, за което се смята, че е най-модерната частна болница в страната.

Премиерът пожела на екипа на „Сити Клиник" пациентите да излизат от там такива, че да могат да работят. „Колкото повече работещи хора има, толкова по-добре за държавата. Нелекуващи се, недиспансеризирани, а здрави - тогава инвестициите в тази най-добра техника, за която чувам, че имате, имат смисъл", каза още премиерът на екипа на болницата.

Лечебното заведение разполага с най-модерната образна диагностика в страната, спешно отделение, 5 операционни и две ангиографски лаборатории. „Стити Клиник" са специализирани в кардиологията и ангиологията, има и 20 специализирани кабинета в диагностично-кунсултативния център.