Пет години след убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски, днес делото влиза в съда.

Процесът ще се гледа при „открити врата" заради големият обществен интерес.

За жестокото убийство на момичетата е обвинен 30-годишният Лазар Колев, който ще бъде защитаван от адвокатите Марковски-баща и син. Делото ще се разглежда в разширен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели. Привлечен е запасен съдия и запасен съдебен заседател.

Съдът е изисквал от Съвета на Адвокатска колегия Пазарджик да бъде определен резервен защитник, независимо, че подсъдимият има упълномощени защитници.

На насрочените дати от 7 до 15 февруари ще бъдат разпитани подсъдимият, над 30 свидетели, вещи лица.

Срещу Лазар Колев са повдигнати пет обвинения за това, че на 28 януари 2006 г. в местността Грамадите, Брацигово, е изнасилил и убил по особено жесток начин Росица и Христина Белнейски. Според обвинителния акт убийството е извършено по особено мъчителен за жертвите начин, с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване.

По делото са разпитани над 7 000 души. В съдебна зала, като свидетели, са призовани и майката на Росица и Христина, Фани Белнейска, вуйчото на Лазар Колев, бизнесменът Паун Лазаров, както и Владо Иширковеца, съкилийника на Колев в Националното следствие, пред който Лазар е споделил истината за случилото се.

На този етап категорично е установено, че има втори човек, участник в престъплението, а разследващите имат насоки кой е той.