Започна официалното двудневно посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас.

На площад "Свети Александър Невски" в 9 часа българският президент Росен Плевнелиев посрещна своя гост с официална церемония, където президентът Илхам Алиев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

Програмата след това включва разговор „на четири очи" на „Дондуков" 2, след което ще се проведат пленарните разговори между двете делегации, а минути преди 11 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 Плевнелиев и Алиев ще подпишат Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан.

Алиев също по време на визитата ще се срещне с премиера Бойко Борисов. Борисов и Алиев ще проведат среща, последвана от разговори между двете делегации.

В пленарната среща от страна на правителството участие ще вземат вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

След срещата в разширен състав, в Гранитна зала на Министерския съвет ще бъдат подписани двустранни документи за сътрудничество.

Запланувано е Борисов и президентът Илхам Алиев да дадат пресконференция.

В официалната делегация, придружаваща президента на Азербайджан, участват министърът на външните работи Елмар Мамадяров, министърът на транспорта Зия Мамадов, министърът на икономиката и индустрията Шахин Мустафаиев, министърът на енергетиката Натиг Алиев, министърът на комуникационните и високите технологии Али Аббасов.