В България често има подвеждане, но аз съм убеден че източниците ми не са ми дали грешна информация.

Така писателят Юрген Рот отговори на откритите няколко фактологични грешки в книгата си за българския политически живот.

Германският журналист посочи, че по отношение на длъжността на бившия вътрешен министър Николай Добрев се позовава и ползва един от най-известните и запознати с България автори - Щефан Апелиус, а за другата грешка вината се дължи на неточния превод на български език.

Юрген Рот е у нас за представянето на книгата си „Новите български демони".

Припомняме, тя вече стана популярна с някои скандали твърдения, засягащи видни политици и бизнесмени, сред които бившия вътрешен министър Румен Петков.

Рот обясни, че има записи на всички разговори, които е водил в България и винаги се опира на тях.
Също така всички твърдения са проверени допълнително и сверени с други източници.

Моите източници не са обикновени полицаи, те са служители на високо ниво в системата на МВР, квалифицирани, от най-висшите етажи на вътрешното министерство, достоверни в моите очи", обясни Рот.

Имам източници, които са анонимни, но на които може да се има доверие, допълни Юрген Рот, а по повод на най-актуалния въпрос към публикациите му до този момент - твърденията за бившия вътрешен министър Румен Петков, той посочи:

Петков е само един малък , незначителен пример в тази книга". Като друг пример германският писател даде групировката ТИМ и заплашвани и дори бити журналисти във Варна.
Юрген Рот допълни, че очаква българското общество само да си изводите и да формира мнение, включително и един предполагаем бъдещ министър председател.

„Да, имам предвид Бойко Борисов, който въпреки рейтинга който има, е с доста динамично мина. Един от моите източници ми каза, че е имало среща между Борисов и Младен Михалев - Маджо. Самият Борисов нито отрече, нито потвърди пред мен, а отговори доста витиевато, че познава Маджо от преди", каза Юрген Рот.

Като пример той посочи, че цитира следователка от Плевен за корупционната схема около депутат от БСП Васил Антонов, но думите й са потвърдени от неедин друг източник.

Юрген Рот обаче отново категорично отказа да посочи име на източник, като обясни, че самата ситуация в България е от такова естество, че не може да си го позволи.

Авторът й обаче обясни, че до този момент няма информация за заведено срещу него дело от Румен Петков, като за това негово намерение той знае от медиите.

На твърдението че България е сериозна държава, част от ЕС, Юрген Рот отвърна:
„Макар и член на ЕС, нормите на правовата държава не са на нивото на европейските".

„Твърденията ми обаче представят обществената картина на България в момента - а тя е че има страх, система на страха", според Рот. Предупреждението, че Румен Пеков ще заведе дело срещу него Рот коментира като „шегичка".

Според Рот една голяма част от източниците, с които е разговарял в България твърдят, че има започнали разследвания по случаите на корупция и престъпност, но следва заповед от страна на висшестоящите за спиране на работата.

Би трябвало да има „следи", някакви писмени доказателства, до които аз нямам достъп, се съгласи Юрген Рот и допълни, че би било много хубаво, ако прокуратурата започне разследване.

"Моята задача е да предоставя информацията на обществеността. Стоя зад книгата си и това което съм написал", бе категоричен Юрген Рот.

Германският журналист изказа и възмущението и отвращението си от всичко това, което става в България и че не може да проумее как журналистите им се налага да се борят с всичкото това.

Пресконференцията н а Юрген Рот бе възприета с голям интерес и изключително бурно. В остър спор с германския журналист влезе неговата колежка Тадаръкова, която емоционално защити своя съпруг - Димитър Тадаръков, бивш директор на фонд „Земеделие" и твърденията книгата „Новите български демони", че той е свързан с черните каси на ДПС.

От Юрген Рот напразно обаче се искаха доказателства, „един факт" или „един документ". Пресконференцията дори премина на немски език и в спора между водещия, преводача и представилия се като секретар на „Софияпрес" не участваше единствено Юрген Рот.



Тадаръкова срещу Рот