Американският посланик в Полша се извини за коментари на шефа на ФБР Джеймс Коми, че Полша споделя отговорността за Холокоста с нацистка Германия.

Полският президент Бранислав Коморовски нарече коментарите „обида за хиляди поляци, които са помогнали на евреи", докато външното министерство на Полша привика американския посланик във Варшава за обяснение на коментарите на Коми.

„Дадох да се разбере, че становището, че Полша е по някакъв начин отговорна за Холокоста, не е позиция на САЩ", заяви американският посланик Стивън Мъл, цитиран от „Франс прес", като допълни: „Само нацистка Германия носи отговорност. Сега имам много работа пред себе си, за да се оправят нещата в тази ситуация."

Директорът на ФБР споменава предполагаемо участие на Полша в Холокоста в статия за "Вашингтон поуст". „В съзнанията си, убийците и съучастниците на Германия, както и на Полша, и на Унгария, и толкова много, много други места, не са извършили нещо лошо. Те са убедени, че това е правилното нещо да се прави, нещо, което е трябвало да направят", пише Коми в статията си.

Статията предизвика моментално възмущение в Полша, като много хора подчертаха, че статията погрешно предполага, че Полша е съучастник в масовото клане на европейските евреи от страна на нацистите.