Брутният вътрешен продукт (БВП) на 27-те страните-членки на Европейския съюз (ЕС) през второто тримесечие е нараснал с 1,7% на годишна база и с 0,2% на тримесечна, показват експресните данни на статистическата служба „Евростат".

В сравнение с предходното тримесечие се забелязва забавяне на темпа на растеж. През първото тримесечие европейската статистика отчете ръст от 0,8% на месечна база и 2,5% на годишна.

Смущаващото е, че показателите на най-мощната европейска икономика - германската, са под средните за общността.

БВП на Германия нараства само с 0,1% на тримесечна база. Силният износ в началото на годината и отчетен ръст от 4,6% за първото тримесечие на годишна база, позволяват на германската икономика да отчете ръст от 2,8% през второто тримесечие на 2011 г.

Другите три големи икономики в Европа - френската, британската и испанската също забавят своя темп, което може да се тълкува, че икономиката на общността започва да буксува.

Данните на Евростат показват, че БВП на Франция нараства само с 1.6% на годишна база, а спрямо предходното тримесечие е без промяна.

За Великобритания данните са още по-притеснителни, тъй като ръстът на годишна база е само 0.7%, а спрямо предходното тримесечие - едва 0.2%. Испанските данни също не са обнадеждаващи.

Годишното нарастване на БВП е 0,7% през второто тримесечие, а спрямо предходните три месеца повишението е едва 0,2%.

Забавят своето развитие и т. нар. мотори в ЕС - Естония, Литва и Латвия. Статистиката от Талин отчита увеличение от 8.4% за година, което е по-малко от първото тримесечие, когато бе 8.5%. Ръстът в Литва е 5,9%, а в Латвия е 5.7% през второто тримесечие.


Да припомним, че преди седмица НСИ отчете ръст от 1,9% на годишна база и 0,1% на тримесечна, което е под средните стойности за ЕС.

Страните в ЕС, които са в рецесия са Португалия и Гърция, а икономиката на Ирландия не отчита никакъв ръст от третото тримесечие на 2010 г. до първото тримесечие на 2011 г.

Според „Евростат" през второто тримесечие САЩ отчитат икономически растеж от 1,6% на годишна база и 0,3% на тримесечна, а Япония - спадове от съответно от 0,9% и 0,3%.