Френското правителство е засилило натиска върху Германия в опит да бъде реорганизирана еврозоната, но германският канцлер Ангела Меркел не показва голям ентусиазъм относно „проекта", съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Френският министър на икономиката Емануел Макрон се застъпва пълна реорганизация на Европа.

Гръцката дългова криза показа, че монетарният съюз в настоящата си форма е обречен на провал, подчерта Макрон в интервю за „Зюддойче цайтунг", добавяйки, че „статуквото води до самоунищожение".

След „гръцкото бедствие" френският президент Франсоа Оланд вече настоя, че еврозоната се нуждае от механизъм за преразпределение. От своя страна френският премиер Манюел Валс обяви, че скоро ще представи конкретни предложения по въпроса.

Монетарен съюз без бюджетна регулация - това е невъзможно! Богатите страни трябва да помогнат", продължи Макрон, добавяйки, че трябва да се създаде нова длъжност за еврокомисар, който ще координира икономическите, финансовите и социалните политики на страните от еврозоната.

Коментирайки предложението на Макрон, Меркел даде положителна оценка на инициативата за възраждането на паричния съюз. Въпреки това отношението ѝ към бюджетната регулация е скептично.

„В рамките на ЕС ние вече имаме някои финансови регулации между нетните вносители и нетните получатели на средства", заяви тях.