Представителите на партиите от РБ влязоха с привиден оптимизъм и позитивна нагласа в централата на СДС на „Раковска" 134 за днешната среща, на която формацията ще трябва да си изясни позициите за единната регистрация за изборите, след като вчера Радан Кънев, Николай Ненчев и Корман Исмалиов „хвърлиха бомба" на обща пресконференция, като обявиха, че техните формации са постигнали съгласие, заедно да се явят на изборите.

Първи на срещата дойдоха от движение „България на гражданите". Меглена Кунева се обяви категорично за единна регистрация на блока, като според нея технологията за участие на РБ на вота на 25 октомври била готова.

По думите й, били положени много усилия България да има стабилна дясноцентристка ориентация. „Дайте път напред и надявам се, че ще успеем", каза Кунева.

По повод на коментара, че отделните лидери доста време не могли да се намерят и да синхронизират позициите си, тя бе категорична: „Трябваше да се изчакаме."
По думите на Кунева, в ДБГ има добра комуникация и можела да остави всеки един от колегите си да я замества в разговорите.

Най-важното за едни преговори е да има добра атмосфера, в която да се стартира, категорична е Кунева. По думите й нейната формация влиза в централата на СДС с желание да не разочароват избирателите си.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев също влезе с позитивна нагласа на „Раковска" 134, като подчерта, че партията на Кунева не била пренебрегната в постигнатото споразумение между формациите на ДСБ, земеделците и Корман Исмаилов.
Надявам се днес да подпишем това споразумение", подчерта Ненчев. Според него то било дълго чакано, а вчера трите партии просто изразили желание за общо участие.

Всичко е наред, не се безпокойте, очаквайте добри новини", заяви Ненчев.

И Петър Москов от ДСБ очаква позитивен резултат от днешната среща, а именно - общо становище за единна регистрация. "За мен единната регистрация не е цел, тя е стъпка", подчерта той и затова поиска в рамките на 1 месец РБ да каже какви са стъпките за превръщане в единен субект или партия. „Това са очакванията ми от тази среща", подчерта Москов.

Трите партии, обявили вчера решението си, по думите му, били по-готови за единно явяване от другите в блока.

Москов очаква днешният ден да завърши с общото съобщение, че реформаторите отиват с единна регистрация на вота. Другото би било използване единността на блока като средство за извиване на ръце за листите, подчерта Москов.

И лидерът на СДС Божидар Лукарски обясни, че партията му се застъпва за единна регистрация при спазване на постигнатото при учредителното събрание. Всичко друго и поставяне на условия, категоричен бе Лукарски.
Според него не са извивани ръце, а вчерашната случа била недоразумение. „Учудва ни това, което се случи вчера", сподели обаче Лукарски.