Медийният магнат Рупърт Мърдок намекна, че неговата група News Corp. може да съди Би Би Си за нарушаване на авторските права заради „кражба" на материали от негови вестници по цял свят, информира в електронното си издание британският в. "Файненшъл таймс".

В интервю за „Скай нюз" милиардерът посочва, че Би Би Си "краде" материали на "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк пост", "Лондон таймс" и "Фокс нюз" и поради тази причина News Corp. може да подаде иск в съда за нарушаване на авторските права.

"Нюз корпорейшън" вече намекна, че смята да отреже достъпа на събирачката на новини "Гугъл нюз" (Google news) до сайтовете на медиите си.

Мърдок отдавна е във война с "Гугъл", които нарича клептомани и паразити, затова че публикуват новините от сайтовете му.

В края на лятото Мърдок обяви, че възнамерява да направи съдържанието си на всичките си медии платено от догодина, но наскоро уточни, че това може да стане единствено в съдружие с останалите големи издатели.

Почти всички аспекти от бизнеса на News Corp губят заради отслабването на рекламния пазар и понижението на потребителските разходи. Само кабелната телевизия и поделението за списания отбелязват растеж.

Въпреки мерките за намаляване на разходите, компанията очаква спад на годишните резултати с 30%. Прогнозата се основава на допускането, че пазарните условия няма да се влошават повече - докато перспективите за това далеч не са сигурни, заявява главният финансов директор на компанията.