За да могат децата да получават образование у дома, трябва да се промени Конституцията, стана ясно от дискусия bTV. Законопроектът за предучилищното и училищното образование предполага образованието да стане вкъщи. "Предоставили сме възможност на родителите да изберат гъвкави форми на обучение", каза Милена Дамянова, бивш зам.-министър в първото правителство на ГЕРБ.

Като поддръжник на предишния законопроект за промяна в сферата на образованието, който искаше 4-5 годишните деца да са задължително на предучилищно обучение Дамянова поясни сегашните промени.

Преди 3 години родителите с протест не приеха децата им да са от рано в класните стаи, сега подходът към обновяване на нормативната рамка е с повече обяснения. "Финансирането на частните училища не е най-важната реформа в предлагания законопроект. Към момента нямат възможност да съществуват частните и индивидуалните форми, няма как да бъдат проверени знанията на децата", поясни Дамянова.

Думите й бяха подкрепени от майка на 5-годишно дете. "Ако има ограничен набор от храни, хората ще възроптаят, но когато става дума за образование, е различно". Според родителите самостоятелната форма не касае масовото образование, а дава възможност на всички да получат реално образование.

Противник на самостоятелната форма на обучение е дългогодишният синдикален лидер Янка Такева. "И сега има самостоятелна и индивидуална форма на обучение. Децата, които се обучават и са наказани за поведението си или имат ментални, физически проблеми и не могат да посещават училище, могат да учат така. Ако домашното образование става по избор на родителя, трябва да се промени Конституцията. Сега чл. 53 ясно е разписал тези правила", аргументира се Такева.

С новия Закон за училищното образование и възпитание всяко училище има възможност да предоставя различни форми, заяви в студиото Емил Джасим, програмен директор на "Център за образователни инициативи". Той подкрепя държавното финансиране на частните училища. "Никога образованието и здравеопазването не могат да бъдат в частна полза".

Милена Ленева, майка на дете, учило в България и във Финландия е категорична, че частните училища трябва да са в закона, това трябва да е ясно разписано в закона. Образованието трябва да следва процесите в обществото, смята майката.

Според Емил Джасим има две важни стъпки, които трябва да се направят, за да се подобри нашата образователна система. "Първото е със стандартите, които още не са създадени. Вторият фактор е да има управление на качеството. Част от проверителите се назначават от министъра. В края на всяка учебна година да знаем постигнало ли е министерството своите цели или не", каза учителят Джасим.

В защита на тезата за различни форми на образование той даде следния пример. "По-младите хора, с уважение към опита, вярваме в свободата на образованието. Има ли значение как някой е стигнал от точка А /на незнанието/ до точка Б /на знанието/ - с обществен транспорт, каруца и ли по друг начин", запита реторично Джасим.

Милена Дамянова отново наблегна на предучилищното образование. Тя обясни, че в новия законопроект има предвиден стандарт за физическата среда на кооперативите - частните детски градини, за да са адекватни. Тук става въпрос за желание на родителя да избере по какъв начин да обучава децата си. Ако се регистрират като частна детска градина, ще имат възможност да възпитават децата", смята Дамянова.