Лидерът на ДПС Лютви Местан изрази надежда в днешния изборен ден да има много висока избирателна активност, за да може да се противодейства на опитите за манипулиране на вота.

ДПС: Не ни обиждаха, поздравяваха ни
Още...

Предполагам, че тази позиция на лидера на ДПС леко ще ви изненада, защото има една теза, че ДПС като партия е заинтересована от по-ниска избирателна активност, коментира Местан на излизане от тъмната стаичка.

Той уточни, че в случая той не избира партийния интерес, а избира интереса на България, а той е във високата избирателна активност, за да може да са легитимни и органите, които ще избере следващото народно събрание.

Тук обаче ДПС лидерът бе прекъснат от влизащи в избирателната секция граждани, които се провикнаха: „К'во правят тука тия турчоля? К'во правиш тука бе, Левчо?".

Без да им обръща внимание Местан продължи и заяви и че е гласувал за едно стабилно управление - на реалната, а не на месианската политика:
„Очаквам българското общество да се отърси от месианските си нагласи и да избере реални политици - с всичките им кусури, но реални, които ще бъдат подвластни на контрола на демократичните институции, а няма да се поставят над тях. Второто разяжда демократичната система."

По думите на лидера на ДПС, днес е ден за една болезнена раздяла с месиите, за да може България да се върне в пътя на демократичното си развитие.

Според него съмненията, че вотът ще бъде опорочен остават: „Това са били достатъчно добре подредени бюлетини, готови за експедиция по всички МИР-ове и съм много изненадан от непремерената, меко казано, позиция на премиера Марин Райков."

Важно, по думите на Местан, е да се изясни чия ръка е действала след 8 май, на която дата министър-председателят заяви, че МС са получили всички поръчани и платени бюлетини.

Вероятно това няма да е премиерът Райков, но прокуратурата не току тъй образува предварително производство, заяви Местан и добави: „Днес властта е в ръцете на суверена. Надявам се да бъдем достатъчно отговорни и да се разделим с месианските си нагласи и да гласуваме да реални политици, за реални политики и за България като европейска държава."

На тръгване също не бяха спестени негативните коментари по линия на Лютви Местан. Група пенсионери също се възмутиха от срещата си с него.

Минути преди лидерът на ДПС да пусне бюлетината, през тайната стаичка мина и генерал Любен Гоцев. Той беше лаконичен в коментарите си пред медиите, но каза, че властта няма кой друг да я вземе освен БСП: „Само ние - петицата, кой друг, няма време за други."