аштианиИрански съд потвърди смъртната присъда на Сакине Мохамади-Аштиани, обвинена в изневяра и участие в убийството на мъжа си, предаде РИА Новости, позовавайки се на агенция ISNA.

Делото срещу 43-годишната Мохамади-Аштиани, майка на две деца, и присъдата да бъде убита с камъни предизвика бурни протести в западните държави. В подкрепа на иранката застанаха много известни личности, сред които и съпругата на френския президент Карла Бруни-Саркози.

Самият Никола Саркози заяви, че отговорността за решаването на проблема лежи и на плещите на Париж. Френското министерство на външните работи призова ЕС да заеме единна позиция по въпроса и заплаши Иран с нови санкции, ако Мохамади-Аштиани бъде екзекутирана.

В началото на септември Техеран обяви, че има намерение да отложи изпълнението на присъдата и да преразгледа решението на магистратите по отношение на обвинението за прелюбодеяние. В крайна сметка Иран се върна към първоначалната си позиция.

По думите на министъра на правосъдието на ислямската република, присъдата на Мохамади-Аштиани ще бъде изпълнена веднага, когато бъдат приключени съответните юридически процедури.

Според Шериата, обвързаните с брак граждани на Иран подлежат на екзекуция чрез замерване с камъни, ако бъдат уличени в изневяра.