Украинският президент Петро Порошенко е внесъл искане за задействане на искането за разполагане на територията на Украйна на международна мисия по поддържане на мира и сигурността.

Решението за това искане е на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна от заседанието му на 18 февруари 2015 година. То е гласувано по отношение на Организацията на обединените нации и Европейския съюз.

Контролът по изпълнението на това решение е възложен на секретаря на съвета Александър Турчинов.

Още преди подписването на споразумението в Минск за прекратяване на огъня и изтегляне на тежкото въоръжение, Петро Порошенко заявяваше намеренията на управляващите в Украйна да поискат помощта за международната общност за поддържането на мира.

Реакцията на Русия не закъсня, като и президентът Владимир путин, и външният министър Сергей Лавров моментално отхвърлиха тази възможност като благоприятна за развитието на сигуацията в Източна Украйна.

Ръководителите на страните от т.нар. Нормандска четворка - Русия, Германия, Франция и Украйна - тази вечер ще проведат преговори по телефона, съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Освен изпълнението на кръга от мерки, съгласувани на 12 февруари, се очаква да бъде обсъдена и ситуацията с разплащането на Украйна за доставките на руски газ, както и подробности около срещата между представители на Русия, Украйна и ЕК днес в Брюксел.