Над 50 организации в цялата страна ще се включат в Европейската седмица, посветена на изследването за ХИВ. Това съобщават от Министерство на здравеопазването. Европейската седмица се провежда от днес до 28 ноември. Това е неправителствена инициатива, водена от група независими експерти, които работят в посока ранната диагностика на ХИВ инфекцията.

От нашата страна в инициативата ще се включат 28 Регионални здравни инспекции (РЗИ), 26 неправителствени организации (НПО), подполучатели  на средства по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", както и общини, училища, университети, търговски центрове и заведения, които осигуряват пространство за мобилните медицински екипи.

Регионалните здравни инспекции и неправителствените организации ще предоставят доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна. Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на вируса на човешкия имунодефицит, да популяризира изследването за ХИВ и да даде възможност на всеки да узнае своя ХИВ статус, посочват от министерството.

От там изтъкват, че ефективното лечение на ХИВ, което е налично в европейските страни от средата на 1990-те години, е довело до рязко намаляване на случаите на СПИН и честотата на смъртните случаи, резултат от заболяването.

Въпреки това се счита, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. Броят на хората, заразени с ХИВ, продължава да нараства в Източна Европа. Експерти считат, че инфектираните с вируса в Европа възлизат на 2,3 милиона души. Основен проблем в целия регион е ненавременното диагностициране на инфекцията. 50% от ХИВ позитивните са диагностицирани късно, което забавя и достъпа им до антиретровирусна терапия, предупреждават от ресорното министерство.

Изследването за ХИВ се приема за крайъгълен камък в превенцията на разпространението на вируса, причиняващ СПИН, като осигурява ранно откриване на заболяването и възможност за промяна в начина на живот на хората в посока безрисково поведение. Ранното диагностициране осигурява своевременно започване на лечение и пълноценен живот с нормална продължителност на засегнатите лица. Антиретровирусната терапия е важно условие за намаляване на риска от инфектиране за нови хора. Всичко това води до намаляване на разходите в системата на здравеопазването.

Данни за резултатите от Европейската седмица за изследване за ХИВ ще бъдат оповестени на 1 декември, Световен ден за борба срещу СПИН, посочват още от министерството.