Унгарското правителство има готовност да подпише постигнатото европейско споразумение между 23-те страни след като първо бъде обсъдено в унгарския парламент.

По този начин Великобритания ще бъде единствената страна от 27-те страни от Европейския съюз, която е против нововъведенията.

Европейският съвет ревизира съобщението си от тази сутрин, като в него се казва, че 17-те страни от Еврозоната ще подпишат ново споразумение, към което ще се присъединят други 9 страни от Европейския съюз. Преди това бе съобщено, че само България, Дания, Литва, Латвия , Полша и Румъния ще се присъединят към 17-те от Еврозоната.

Припомняме, че в началото се споменаваше, че Унгария и Великобритания са се отказали да се присъединят към споразумението. Швеция и Чехия ще вкарат предложението в парламентите си за обсъждане.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан се е съгласил да бъде разгледано европейското споразумение в парламента.

Европейският съвет съобщава: Правителствените ръководители на България, Чехия, Дания, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Швеция вероятно ще се присъединят към междуправителственото споразумение след като техните парламенти го одобрят.

Присъединяването на Унгария към новото „международно споразумение" ще засили натиска върху британския премиер Дейвид Камерън, който критикува европейските лидери, че налагат „безпричинни" условия, които застрашават британския финансов сектор.

Без съгласието на Великобритания и Унгария останалите държави-членки са принудени да приемат по-малък пакет от промени, тъй като предложенията трябва да се одобрят от всички 27-страни в ЕС, съобщи thejournal.

Ревизираната позиция на Унгария оставя Великобритания единствената страна, която се противопоставя на измененията.