Английският крал Ричард III вероятно е загубил царството си заради един кон.

Отнеслият много критики през вековете крал е получил близо дузина рани на бойното поле, но фаталните удари вероятно са били понесени, след като е трябвало да изостави коня си. Това става ясно от нова научна студия, цитирана от „Асошиейтед прес".

Откакто скелетът на краля, който е оглавявал Англия през 15 век, беше открит под паркинг в Централна Англия през 2012 г., учените направиха редица изследвания, включително на неговия изкривен гръбнак, който накарал самият Шекспир да го нарече „Гърбавия".

В последното изследване, публикувано в сряда в списание „Лансет", учените са използвали различни иновативни методи, за да анализират раните по скелета на краля.

Вероятно краят на дните на Ричард е бил доста болезнен", заяви Сара Хейнсуърт, един от авторите на изследването. Тя посочи, че кралят най-вероятно е бил атакуван от множество нападатели, след като бил свален от коня си, който бил заседнал в тресавище.

По скелета на Ричард има следи от 11 рани от оръжия, включително кинжали, мечове и дълъг метален кол с брадва и кука, който е бил използван за сваляне на рицарите от конете им.

Средновековната битка е била кървава и брутална", допълва Сара Хейнсурт, посочвайки една от раните по скулата, показваща, че меч е пробил черепа му.

Деветте рани по главата на Ричард III доказват, че кралят по някакъв начин е загубил или е свалил шлема си по време на битката при Босуърт срещу Хенри Тюдор, която се е състояла на 22 август 1485 г. Той е последният английски монарх, който е загинал в битка. Той е пребивавал на английския трон само две години.