Министерството на околната среда и водите (МОСВ) получи информация за аварията в завод за алуминий в град Айка в Западна Унгария, на 165 км западно от столицата Будапеща.

Възможно е замърсяването да стигне до българския участък на река Дунав най-рано след 7 дни - при това силно редуцирано до минимални концентрации след преминаването му през хидроенергийния възел „Железни врата".

120 души са ранени, 3-ма загинаха
Още...

Той се намира на десетина километра преди българския участък и има вместимост от порядъка на милиарди кубически метри.

Това е предварителната оценка на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав

Чрез МВнР е поискана официална информация от посолството на Република България в Будапеща за точния час на аварията, обхвата и характера на замърсяването, както и уточняване на притока на река Дунав, по който се движи замърсяването.

Отправено е и запитване по Системата за ранно предупреждение за аварийни замърсявания на река Дунав.

По предварителна информация, унгарските власти предприемат действия за неутрализиране на замърсяването, преди да достигне водите на река Дунав.

Министерството на околната среда е уведомило областните управители на областите в териториалния обхват на реката, Гранична полиция, Гражданска защита и РИОКОЗ за получената информация за аварията.

Петте регионални инспекции по околната среда и водите по поречието на Дунав, Басейнова дирекция „Дунавски район" и Изпълнителната агенция по околна среда са в готовност за системни замервания за качеството на водите на реката.