По-малко от час, след като Мая Манолова бе избрана от мнозинство депутати за следващия български омбудсманвъв Фейсбук вече се появи протестен призив срещу нея с хаштаг #НезаМая. Групата в социалната мрежа зове за прегласуване на избора й или нейното оттегляне от този пост, който не подхождал на личност с нейната биография и репутация.

Мая Манолова е напълно неподходяща за омбудсман - застъпникът за банките, причинителят на Костинбродската афера Мая Манолова не може да защитава едновременно и гражданите. Именно нейните действия, подкрепени от Николай Бареков, бяха причина за нарушаване на деня за размисъл и идването на Тройната коалиция между БСП, ДПС и АТАКА. За година и половина бяхме свидетели на най-безумните действия, като това Делян Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС и КТБ да бъде умишлено фалирана под зоркото одобрение на правителството. Не можем да пренебрегнем и нейната арогантност, която не подхожда на омбудсман. Мая Манолова бе номинирана от съмнителни граждански организации, свързани с ренегата Борислав Цеков, който беше кандидат за депутат от БСП на последните парламентарни избори", гласи обосновката на негативния призив.

Междувременно се появи и втора онлайн група, призоваваща за нов протест на хората, които по време на управлението на Пламен Орешарски бяха в основата на стотиците дни демонстрации под надслова #ДАНСwithme. Само за час онлайн инициативата срещу Манолова събра над 400 души.

Според чл. 11 от стар законопроект за омбудсмана от 2001 година, който си е останал проект, омбудсманът може да бъде освободен по искане на 200 000 пълнолетни български граждани. В този случай Народното събрание е длъжно да прекрати мандата на народния защитник.