Туристическият бранш поиска от държавата мерки за спасяване на летния сезон. Една от примерните мерки, които предлагат хотелиерите, е лятото да бъде удължено административно., предаде НоваТВ.

По данни от Националната статистика за периода януари-ноември 2014 година руските туристи посетили страната ни са със 3,2 % по-малко или 21 000 летовници по-малко в сравнение със същия период на 2013 година. За същия период  украинците са били с 8,2 %  по-малко или 56 000 души.
Очакванията са за този сезон да има още по-сериозен отлив на туристи и от двете страни, затова браншът у нас се надява да бъдат взети спешни мерки.

Ако в такава спешна мярка се превърне удължаването на летния сезон, това ще означава за  държавата да поеме летищните такси на туристическите чартъри. За каква сума обаче става въпрос никой не се наема да пресметне.

„В така наречения от нас рекламен сезон - май и края на септември, държавата може да поеме таксите на чартърите или летищните такси, които са доста високи", смята  Венелин Ташев- член УС на Съюз на собствениците в „Слънчев бряг".

Средствата могат да дойдат от  рекламния фонд, а туристите, пристигнали след края на плажния сезон, ще се възползват от алтернативен туризъм.

„В Несебър, в Созопол много от местните биха държали по-дълго време отворени магазини, различни други атракции, заведения", обяснява Георги Николчев, председател  на Българска асоциация на собствениците в туризма.

От бранша настояват още България да отговори на всички антирекламни клипове и филми, които се разпространяват и отблъскват гостите от чужбина.