Финландия би предпочела да обмисли излизане от еврозоната, отколкото да плаща дълговете на други страни в единния валутен блок. Това заяви финландският финансов министър Юта Урпилайнен в интервю за бизнес всекидневникът „Kauppalehti", цитиран от „Франс прес".

Финландия се е ангажирала да бъде член на еврозоната и ние смятаме, че еврото е полезно за Финландия", изтъкна тя, допълвайки, че „Финландия няма да се осланя на еврото на каквато и да е било цена и ние сме готови за всички сценарии".

Финансовият министър подчерта, че страната, единствената от малкото държави в ЕС, които се радват на кредитен рейтинг ААА, не би се съгласила на интеграционен модел, в който държавите са колективно отговорни за дълговете и рисковете на задлъжнелите страни-членки.

По думите й предложението за банков съюз няма да работи, ако е базирано на солидарна отговорност.

Колективна отговорност за другите задлъжнели страни, икономики и рискове: не е това за което трябваше да се подготвим", изтъкна тя.

Финландия също изрази притеснение относно постигнатото споразумение миналата седмица на Срещата на върха на ЕС за използването на Европейския стабилизационен механизъм за купуване на облигации с цел намаляване на непоносимите лихви, които тормозят Испания и други икономики в еврозоната.