Искане за референдум за строежа на втора джамия в Гоце Делчев внесоха общински съветници от ГЕРБ.

Предложението за провеждане на референдум е внесено на основание чл. 27, ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, съобщава Радио Благоевград.

На референдума населението на града трябва да даде отговор на въпроса „Трябва ли Община Гоце Делчев да издаде разрешение за строителство на нов молитвен дом - джамия на територията на гр. Гоце Делчев".

Искането е заради напрежението сред обществеността в последните месеци заради твърденията за започнала процедура по строителство на културно-търговски център и молитвен дом - джамия в града.

Според законовото изискване за внасяне на допитването са нужни 1/5 от членовете на местния парламент, затова искането е внесено от 7 общински съветници.
"Ние не сме нито против джамията или против мюсюлманите. Но смятаме, че едно такова важно решение, каквото е строежът на джамия, трябва да бъде взето след допитване до всички хора", коментира народният представител Георги Андонов.

Припомняме, вчера президентът Плевнелиев каза във връзка с референдума, че уважава местните инициативи, местното самоуправление и желанието на хората по важни теми да търсят решения на местно ниво.