Според американското министерството на финансите, рейтинговата агенция Standard & Poor's е допуснала грешка от 2 трилиона долара при изчисленията, в резултат на които кредитният рейтинг на САЩ безпрецедентно беше понижен с една степен, съобщи Би Би Си.

„Допускането на грешка от 2 трилиона долара в оценката говори само за себе си" - коментират от пресотдела на министерството по повод на решението на Standard & Poor's за понижаване на кредитния рейтинг на САЩ от най-високото ниво  ААА до АА+.

Според американската страна подобна грешка поставя под съмнение компетентността на експертите от рейтинговата агенция.

Standard & Poor's за първи път в историята понижи дългосрочния рейтинг на САЩ на фона на опасенията, свързани с бюджетния дефицит на страната.
Прогнозата на агенцията за US рейтинга e "негативна", което означава, че в следващата година-година и половина е възможно ново понижаване на кредитния рейтинг на САЩ.

Подготвя се спешна среща по телефона на финансовите министри от G7
Още...

Един от основните въпроси е каква ще бъде реакцията на инвеститорите от международните капиталови пазари.

Очаква се, пише money.bg, нова първоначална вълна от разпродажби на акции на Wall Street в началото на следващата седмица, след като през настоящата седмица фондовият пазар претърпя най-големия си спад от началото на финансовата криза през есента на 2008г.

Ще се следи внимателно в началото на следващата седмица и поведението на европейските дългови пазари, тъй като евентуални трусове на американския дългов пазар (продажби на US Treasuries) може да доведе и до нови трусове и задълбочаване на европейската дългова криза.
Има вероятност за бягство на инвеститорите към дълговите книжа на Германия и Великобритания и продажби на дългови книжа на Италия и Испания, което не би било позитивен фактор за еврото спрямо долара.