лечковСливенската Окръжна прокуратура е предявила ново девето обвинение срещу кмета на Сливен Йордан Лечков. Това съобщи самият градоначалник (прославил България с фланелката с номер 9 по терените на САЩ'94 - б.р.) пред „Дарик". Лечков не пожела да даде подробности по случая, тъй като се е подписал да не огласява информация.

„Казаха, че информацията е класифицирана и не мога да давам подробности. За пореден път казвам - прокуратурата показва импотентност, дори едно обвинение не могат да скалъпят", обяви Лечков. Той допълни, че наблюдаващият прокурор вече 6 години му бил „личен прокурор", защото правел проверки след проверки.

По думите на Лечков, в администрацията има 4-5 човека, които се „превърнали в печатари", защото подготвяли непрекъснато обвинения и справки срещу него. Бившият национал потвърди, че залага двата си хотела на това, че няма да има осъдителна присъда срещу него.

От Окръжна прокуратура-Сливен коментираха, че само наблюдаващият прокурор Пламен Стефанов може да дава информация по повдигнатите срещу Йордан Лечков обвинения, но той бил в отпуск.

Междувременно стана ясно, че всички съдии от Сливенския окръжен съд са си дали отвод по делото срещу кмета Йордан Лечков. Повдигнатото от окръжната прокуратура обвинение е за търговия с влияние и измама.

Говорителят на окръжния съд Мартин Данчев каза, че делото е изпратено във Върховния касационен съд, откъдето се очаква то да бъде разпределено в друг окръжен съд.

Първото внесено в съда обвинение срещу сливенския кмет е свързано с поискани и приети от Лечков 5000 лева за сливенския футболен клуб срещу изграждане на водопровод за вилната зона в Асеновското дефиле, който не бил изграден. Известно е, че останалите седем обвинения срещу са за злоупотреба с власт. Днес Лечков съобщи, че вече е бил запознат девето обвинение.

Припомняме, прокуратурата събра 7 тома с доказателства срещу кмета Лечков, който е обвинен в различен вид злоупотреби със служебно положение, извършени по време на 7-годишния му период на управление.

Кметът на Сливен беше отстранен от поста си по искане на прокуратурата заради повдигнати срещу него няколко обвинения за престъпления по служба.

В края на месец юни Апелативният съд в Бургас възстанови Йордан Лечков на кметския пост в Сливен.