Президентът Барак Обама призова Конгреса да гласува в полза на военен удар срещу Сирия. Тъй като Обама може да нареди военна операция и без одобрението на законодателния орган, ходът провокира остър дебат, докато се провежда законодателният процес до гласуването му, отбелязва БиБиСи.

В статията на британската медия се отбелязва пътят, докато резолюцията на Конгреса достигне до бюрото на Обама за подпис или се провалят усилията му преди това.

Миналата сряда Комисията за външна политика към Сената гласува 10 срещу 7 „за" проектопредложението на Обама за военна интервенция в Сирия. Окончателният вот в Сената, в който има 100 сенатори, се очаква тази седмица. Най-вероятно първият процедурен вот в Сената ще бъде в сряда, а за прокарването на резолюцията на Обама ще се гласува в четвъртък.

Въпреки че Конгресът, който включва Сената и Камарата на представителите с 435 конгресмени, не работеше официално до днес, сенаторите вече дебатираха проекторезолюция за Сирия миналата седмица.

По време на сенатското гласуване, законодателите, които са против военна акция, могат да наложат серия от процедурни гласувания за блокиране или най-малко отлагане на резолюцията.

Ако сенатор поиска да се блокира гласуването нa резолюцията, правилата в Сената са такива, че 60 сенатора са нужни, за да приключи дебата и да се проведе процедурно гласуване дали изобщо да се гласува резолюцията. В момента демократите държат 54 места в Сената, включително двама независими сенатори.

Финалното гласуване „да или не" ще изисква само 50 сенатори да гласуват положително, за да се прокара резолюцията.

До момента само 23-ма сенатори са обявили, че подкрепят или най-вероятно ще подкрепят резолюцията, според проучване на ABC. 17 сенатори са против или ще се противопоставят на документа, докато 60 все още не са решили.

Контролираната от републиканците Камара на представителите може да изготви своя проекторезолюция за Сирия или да вземе прокараната от Сената версия.

Ако долната камара прокара различна от тази на Сената, председателите на двете камари ще преговарят за компромисен закон и след това ще бъде изпратен в двете камари за повторно гласуване.

Очаква се Камарата на представителите да гласува следващата седмица, когато също тогава се очаква да бъде огласен докладът на инспекторите на ООН, които посетиха Сирия миналият месец.

Проучване на „Вашингтон поуст" показва, че 227 члена на Камарата на представителите са "против" или "по-скоро не" за военна акция, докато 181 конгресмени остават без позиция и 25 са в полза на военен удар.