Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас прогнозира малко по-дълбока рецесия, предизвикана от публичния дефицит за 2012 година, но допълни, че страната ще постигне фискално регулиране, ако има повече допълнително време, съобщава „Франс прес".

По време на бизнес форум между Гърция и Китай Стурнарас заяви, че първичният бюджетен дефицит на страната за 2012 година ще възлезе на 1,5%, докато целта на правителството бе за ниво от 1%.

Той подчерта задълбочаването на рецесията, която, по думите му, „ще надвиши 6% през 2012 година" и ще доведе до „сериозно отлагане" , постигането на заложения бюджетен дефицит, предизвикано от парламентарните избори през май и юни.

Но въпреки това, според него, новото правителство „действа бързо, взели сме всички необходими мерки и сме сигурни, че бюджет 2012, като цяло, е на правилния път".

Изпълнили сме 2/3 от целите за фискално регулиране", потвърди той.

По думите му страната трябва да получи повече време за стабилизиране.

Относно "времевата рамка за регулиране, трябва да се вземат под внимание условията в реалната икономика", каза той.

В интервю за „Вашингтон пост" премиерът на страната Андонис Самарас заяви, че публично страната е поискала за първи път допълнителни две години за намаляване на публичния дефицит до 3 % от БВП.

Финансовият министър на Гърция потвърди, че сегашните преговори с одиторите от ЕС-МВФ-ЕЦБ за съкращаване на гръцките разходи с 11.5 милиона вървят „трудно".

Според одиторите, ако Гърция иска да получи следващата сума от 31 милиарда евро от спасителния пакет, страната трябва да приложи структурни реформи и приватизационна програма.