Уважавана руска медийна организация съобщава, цитирана от АП, че бившият украински президент Виктор Янукови е видян в московски хотел и сега се намира в санаториума Барвиха край Москва.

Информацията на РосБизнесКонсалтинг (РБК) не може да се потвърди, но охраната в Украинския хотел е била необикновено засилена вчера вечерта, тъй като полицията е проверявала всички автомобили и е имало телохранители в лобито. Съобщава се, че някои от съюзниците на Янукович също са били в хотела. Може все още да са там.

Янукович не се е показвал публично от събота. Докато Западът призна новото украинско правителство, което свали от власт бившия президент, Русия все още смята Янукович за легитимния президент.

РБК допълва, че Янукович стои в санаториума Барвиха, който е собственост на президентската администрация. Говорителят на отдела, отговарящ за санаториума, Виктор Керков заяви за АП, че няма такава информация. Говорителят на руския президент Владимир Путин също каза, че няма информация, че Янукович е пристигнал в Москва.

РБК поясни, че информацията е от един от най-богатите руски бизнесмени и е била потвърдена от правителствен източник, който не иска да му се разкрива самоличността.

Същевременно Янукович излезе със съобщение, в което той отбелязва, че все още счита себе си за държавен глава и моли Русия да го защити от действията на „екстремистите", които взеха властта в страната, предаде УНИАН.

По думите му приетите от Върховната Рада решения са нелегитимни, съобщава Lenta.ru, позовавайки се на Интерфакс.

Той подчерта, че той и колегите му са получили смъртни заплахи.

Отстраненият от власт президент смята, че жителите на Югоизточна Украйна и Крим не приемат „безвластието и безпорядъка в страната".