Вчерашното решение на Пламен Орешарски да прекрати работата по проекта „Южен поток" в България явно не е намерило място за обсъждане на срещата между държавния глава Плевнелиев и новите ни евродепутати.

Представителите на всички политически формации, които получиха мандати за ЕП потвърдиха на излизане от президентството, че по темата почти не е говорено.

Според социалистката Илияна Йотова обаче Росен Плевнелиев е отбелязал, че няма нищо против строежа на „Южен поток", ако това става по европейските правила.

Йотова не можа да отговори защо Станишев, който е избран евродепутат, не се е явил на срещата с президента, както и дали решението на Орешарски е срещнало негативите на соцлидера.

По думите й по време на срещата са намерени 13-14 общи теми - от икономика и външна политика, до Шенген и бежанците.

Евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов определи срещата като успешна. Той сподели, че не е доловил позиция за „Южен поток" от президента, но оцени решението на Орешарски като правилно и закъсняло. РБ се радва, че малко преди да подаде оставка Орешарски започна да се държи като премиер, обяви Малинов.

Според него проектът „Южен поток" върви към положителна развръзка, а именно към предоговаряне.

Томислав Дончев пък обърна внимание на друг спектър от срещата с Плевнелиев. Според него той е дал заявка за ежегодни срещи с представителите ни в Европарламента и е застанал до позицията България максимално бързо да предложи свой еврокомисар и ресор, за да спечелим добър сектор. Да се чака до последния момент, както иска правителството, не е приемливо за всички, смята Дончев.

Евродепутатите от коалицията „България без цензура" пък са поискали да говорят с президента по съвсем друга тема - предсрочни избори. По думите на Николай Бареков държавният глава е дал заявка, ако парламентът не постигне консенсус за дата на предсрочен вот, то той да се случи в края на септември или началото на октомври.

Плевнелиев обаче е бил категоричен, че ще започне консултации с парламентарните сили, само след като Орешарски подаде оставка.

Според впечатленията на Бареков президентът е определил състоянието на бюджета и финансовата рамка като „пред фалит".