Заради позициите си по отношение на Македония Красимир Каракачанов и Божидар Димитров получиха писма със заплахи за живота им, подписани от името организация, наречена „Македонска патриотска гарда", без конкретен подател.     

Депутатът от ВМРО Красимир Каракачанов е получил две писма на адреса на централата на ВМРО, в които авторите твърдят че той е най-големият им неприятел и заплашват, че ще му „скъсат главата по най-жесток начин", ако се осмели да отиде в Македония.

Днес писмо с подобен текст е получил директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който също е заплашен с откъсване на главата по „най-суров начин". В писмото се говори и за „най-сурова смърт за българските бандити".

Двамата заявиха, че писмата с нищо няма да повлияят на публичното им поведение.

„Няма да ме уплашат. Това са абсолютни комплексари, които дори не са се подписали имената си. Мен от 17 години ме заплашват, режат ми гумите и спирачките. Толкова години не са ме уплашили, и сега няма да успеят." - категорично заяви Красимир Каракачанов.

Професор Божидар Димитров също заяви, че няма да промени отношението си към Македония и политиката й към българското културно и историческо наследство на нейна територия.

„Още преди 20 години, когато започнах, знаех с какво ме очаква. Писмото е написано от индоктринирани млади хора, които не знаят истината. Не са чели книгата ми „Десетте лъжи на македонизма" и не знаят за какво става дума." - коментира историкът.

Според Божидар Димитров разрушаването на македонизма е хуманитарен въпрос, тъй като е недопустимо в 21 век да съществува държава на базата на фалшива историческа доктрина и да репресира хора. Той напомни, че хора с българско самосъзнание са уволнявани и тормозени, организират се подписки за изселване от кооперациите, в които живеят.

„Македония е музей на Комунистическия интернационал на 26 хиляди квадратни километра площ." - допълни професор Димитров.