Италия отваря напълно трудовия си пазар за българи и румънци от 1 януари 2012г.

Това става ясно от съвместно изявление на министъра на външните работи Николай Младенов и на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Италия е 17-та страна-членка на ЕС, която, в съответствие с принципа на свободното движение на гражданите на ЕС, прекратява ограничителните мерки за български и румънски граждани до съответните пазари на труда, договорени в рамките на преходен период.

Това решение напълно отговаря на изразените многократно позиции на основните европейски институции - Европейската комисия и Европейския парламент.

Убедени сме, че отпадането на ограниченията ще допринесе за по-доброто функциониране на единния пазар на ЕС, посочват двамата министри. Решението се вписва в отличните двустранни отношения и установеното стратегическо партньорство между България и Италия, допълват двамата министри.

Приветствам решението на италианското правителство и се надявам неговият пример да бъде последван и от другите страни, които все още ограничават достъпа на български граждани до техните трудови пазари. Отпадането на ограниченията от края на тази година е стъпка, която следва пазарната логика, но също така е ясна заявка за повече Европа и истинска европейска интеграция", коментира новината евродепутат Илиана Иванова от групата на ГЕРБ/ЕНП.

В момента 10 страни прилагат ограничения за български работници Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Франция, Великобритания и Ирландия.

Ограниченията би трябвало да отпаднат на 31 декември 2011, но страните членки имат опция да удължат периода с още две години след представяне на сериозни доказателства за затруднения на пазара на труда. Към днешна дата Холандия, Великобритания и Ирландия, Белгия и Люксембург са изявили желание да продължат ограниченията и през следващите две години, а Германия обяви мерки за частично отваряне на трудовия си пазар.