Клиниката по изгаряния на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив спешно търси кръводарители за петима пациенти, чийто живот зависи пряко от преливането на кръв и кръвни продукти няколко пъти в денонощието, предаде  БГНЕС.

Четиримата мъже и жената са постъпили по различно време от различни места в клиниката, но всички те имат съпътстващи усложнения, което налага непрекъснато кръвопреливане.

Сред пациентите е 24-годишен младеж от Мадан, приет в нощта срещу 26 август след взрив на газова бутилка. Той е със 65% обширни и дълбоки изгаряния по лицето и тялото, има и белодробна травма след вдишването на горещи газове. Въпреки двете извършени операции, състоянието му продължава да е изключително тежко и той има нужда от непрекъснато преливане на кръв и плазма. В момента е в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. От клиниката уточняват, че предвид тежкото му състояние лечението не може да се извърши без пациентът изкуствено да е поставен в състояние на кома.

Това не е най-тежко пострадалият сред петимата - има човек с 82% изгаряния.

Освен в Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив на бул. "България" 234 Б, за пациентите може да се дарява кръв и в отделенията по трансфузионна хематология на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик.