Днес е ден на национален траур в памет на загиналите миньори в рудник "Ораново", постановен с решение на Министерски съвет. Националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Припомняме, на 16 юли при инцидент в мината бяха затрупани четирима души. Около 9.45 ч. в 64-та под-етажна събирателна галерия в рудника изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-и метър. След пропадането остават двама заградени и двама затрупани миньори. Предприети са действия - опит за подаване на чист въздух през водоотливна тръба и изгребване на натрупания материал.

Още същия ден бяха намерени телата на Асен Стойнев и Христо Младенов. Съдбата на другите двама - Николай Михайлов и Иван Лазаров, остана неясна до 2 август. Около 9 часа сутринта в петък - 2 август, телата им бяха изровени. Двамата са сочени за едни от най-опитните, но въпреки това не успяха да се спасят. Стана ясно, че са загинали веднага - още в деня на инцидента, пометени от кална вълна.

В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопеч. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена. Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново".

Управителят на рудника Валери Манов заяви, че няма да подаде оставка след трагичния инцидент. „Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител - да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти," коментира тогава управителят.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че мина "Ораново" ще спре да работи, докато дейността й не бъде приведена в съответствие със закона, а условията за труд станат безопасни.

Междувременно стана ясно, че е открита дарителска сметка за събиране на средства в помощ на децата на загиналите миньори.

Само преди два дни Симитли отново настръхна заради подаден сигнал за нов инцидент в мината и нови трима пострадали. Веднага са приготвени линейки и пожарни, които обаче са спрени преди да потеглят, тъй като се е разбрало, че сигналът е фалшив. Заради неуместната шега в ареста попадна 37-годишният Н.А. от село Полето, който е с психични отклонения. Предстои да бъде направена експертиза, която да уточни какво всъщност е състоянието му.