Тази коалиционна формула няма да изтрае дълго. Това мрачно предсказание за съдбата на новото управляващо мнозинство в 43-ото Народно събрание направи евродепутатът от левицата Илияна Йотова пред Нова ТВ.

Според нея в момента сред партньорите ГЕРБ-РБ-АБВ-ПФ се случва рекет по следния модел: „Ако не ми дадеш областен управител, излизам от правителството, ако не съм заместник-министър, няма да те подкрепя, ако не ми дадеш ресорна комисия, няма да разчиташ повече на мен".

Този сговор, наречен правителство в момента, не е по-добрата форма. Не съм видяла нито едно решение в полза на хората, освен надбавките и актуализацията на бюджета, които са нормални практики. Трябва да знаем при какви условия ще се направи този нов заем, с който правителството се ангажира. Тези неща обикновено остават зад пердетата, заподозря червената евродепутатка.

Запитана как приема участието на АБВ в управлението и в частност на бившия си колега Ивайло Калфин като министър и вицепремиер, Йотова не скри огорчението си. Ако някой преди година ми бе разказал конфигурацията на този парламент, че Калфин ще стои от дясно на Борисов, щях да кажа, че това е най-големият виц, призна тя. По прогнози на Йотова това ще свърши с фалстарт за АБВ и с повече възможности за БСП да преодолее проблемите си и да се върне с по-добър резултат на следващите избори.

Социалистката за пореден път призна, че столетницата наистина се е провалила тежко на предсрочния вот. Заради много грешки днес БСП има 39 депутати, трябва да сме глупаци, за да не си направим изводите. Промяната, която почна в левицата, ще стигне до някъде. Ние ще се съвземем и след този провал, категорична бе Йотова. Тя подчерта, че й е омръзнало да вижда „агресивни и безумни хора, които от сутрин до вечер се карат" - и в редиците на БСП, и в обществения живот.

Въпреки критиките към партията си, Йотова не се поколеба да защити променената позиция, която БСП взе по отношение на плоския данък - припомняме, че именно при управлението на левицата той бе въведен, а в момента точно БСП се стреми към отменянето му. ДПС не се съгласи с отмяната му в предишния кабинет, заяви евродепутатката, като подчерта, че, когато плоският данък е бил въведен, той наистина е бил от полза, но ситуацията в момента е променена и това налага нова лява позиция по казуса. През 2008 година плоският данък беше оправдан, има рекордни над 6 милиарда инвестиции в страната ни, бизнесът излезе на светло. Сега сме в друга икономическа и финансова ситуация, затова поискахме промяна. Ние няма да зарежем този въпрос, отсече Йотова, като подчерта необходимостта и от друго действие  - да се върне платеният данък на хората с най-ниски заплати.

Социалистката не е съгласна и с друго - с твърдението, че ЕС настоява за увеличаване възрастта за пенсиониране и затова от 1 януари 2015 г. се очаква ръст с няколко месеца и при мъжете, и при жените. В ЕС казаха „Стоп, нека всяка държава да реши сама", увери Йотова.

Тя не пропусна да коментира и промените в управлението на левицата, в които влезе и решението за понижаване на Димитър Дъбов и други знакови за БСП лица. За Йотова това не е вид отстраняване, а е достойно правене на стъпка назад. Запитана дали амбициозният Кирил Добрев, който често влиза в пререкания с водещи фигури в червената партия по повод нейното управление, ще стане лидер на БСП, Йотова предположи, че това едва ли ще се случи. Но един ден ще е от ръководството, аз съм убедена, категорична бе тя.