Президентът Георги Първанов предупреди, че може да наложи вето връху новите промени в Закона за отбраната.

Той едва е внесен в министерски съвет, като министрите отложиха разглеждането му за следващо заседание.

Първанов заяви, че неведнъж се е изказвал критично по отношение на редица постановки в проекта.

Според държавния глава няма никакво разумно обяснение стремежът да се сведе във военното ръководство Генералният щаб до апендикс, един ненужен придатък.

Първанов коментира още, че няма и разумно обяснение за това, че президентът се лишава от някои функции и ангажименти, както и от възможността да получава своевременна информация.

По думите му - „президентът самоцелно се лишава от някои досегашни ангажименти и функции и което е изключително важно - възможността да получава своевременно информация".

Първанов допълни още, че проектозаконът трябва да се осмисли още веднъж, което се е видяло и от факта, че министърът не познава добре самия закон.

Вчера военният министър коментира новите промени, заявявайки, че моделът на Българската армия с огромен Генерален щаб е модел за масовата армия от началото на миналия век, когато армиите са били многобройни.

В момента съставът на Българската армия е пет пъти по-малък от преди, а съставът на Генералния щаб е три пъти по-голям, отколкото е бил преди 1989 година, мотивира се Цонев.

По думите му, министърът на отбраната ще стане елемент от системата "Органи за управление", защото в системата за колективна сигурност, в която България участва, министърът на отбраната има определяща роля при стратегическото ниво при определяне на функциите на отбраната.

Цонев разясни, че огромната администрация от около 2000 души, която е в Генералния щаб, ще бъде съкратена, тъй като много от функциите се припокриват и ще бъде вкарана в специализираната администрация на Министерството на отбраната като Щаб на отбраната.