Френският президент Жак Ширак заяви, че не вижда голяма опасност за сигурността на света от притежаваните от Иран една-две атомни бомби.

Но ако те бъдат използвани, да кажем срещу Израел, Техеран ще бъде моментално разрушен, каза Ширак.
След като обаче помислил едно денонощие над думите си, той помолил журналистите да забравят за казаното.

Вестник "Ню Йорк таймс", чиито репортери присъствали на срещата в понеделник, на която Ширак направил скандалното изказване, пише, че във вторник държавният глава отново извикал журналисти от американското издание, британския "Интернешънъл Хералд Трибюн" и френския "Нувел Обсерватьор" и заявил, че напразно е казал горните думи:
"Добре би било да следите какво казвам, но мисля, че всичко това не е за запис", обяснил той.

Вестникът обяснява, че досега не е публикувал сензационните признания на Ширак, тъй като трите издания са се споразумели да ги пуснат едновременно.

"Ню Йорк таймс" пише, цитиран от електронното издание ГазетаРу, че Ширак е започнал първото интервю напълно в стила на официалната френска политика, заявявайки, че отказът на Техеран да прекрати обогатяването на уран е "много опасен".

Обаче мотивацията на президента се оказала не особено обикновена. "Бих казал, че опасността не идва от възможното притежание на ядрена бомба от страна на Иран - да има една или може би две, които няма да му послужат за нищо - това не е толкова опасно.
Опасно е разпространението на ядрените технологии. Тоест, ако Иран продължи по избрания от него път и напълно овладее ядрената енергетика, опасността няма да е в бомбата, ако тя не бъде използвана".

По думите му изстрелването на бомбата ще ознаменува края на Иран. "Къде ще пусне тази бомба? Над Израел? Тя няма да прелети и 200 метра и Техеран ще бъде изтрит от лицето на земята."

Във второто интервю Ширак се отказал от своите изявления по адрес на Техеран, но потвърдил, че "няколко страни имат средства за унищожение на атомни бомби преди те да достигнат целта си."

В първото интервю държавният глава продължава, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, неговия пример ще поискат да последват Египет и Саудитска Арабия. На следващия ден той се оправдава, че се отнесъл, тъй като мислел, че думите му не се записват.
"Разбира се, аз се отказвам от тези изявления: нито Египет, нито Саудитска Арабия някога са показвали и най-малко желание" да притежават ядрено оръжие.

В края на второто интервю 74-годишният Ширак отрича думите си за възможността за ответен удар от страна на Тел Авив: "Не мисля, че вчера съм говорил каквото и да било за Израел. Може и да съм говорил, но аз не мисля така и не мога да си спомня подобно нещо".

Кореспондентите на "Ню Йорк таймс" обясняват възможните противоречия в изказванията на Ширак с неговото влошено състояние на първото интервю.
Понякога той се разконцентрирал и гледал леко объркано, обръщайки се към помощните си при цитирането на имена и дати, а ръцете му треперили.
Те си спомнят, че когато разговорът преминал към промените на климата, Ширак четял основните си тези от листчета, написани с едър шрифт, а отделните пасажи били оцветени с жълт и розов маркер.

На втората среща френският президент бил много концентриран и ангажиран от темата на разговора.