ндкСмяната на ръководството на Националния дворец на културата може да е свързана с предстояща приватизация на комплекса.

Това заподозряха представители на творческите съюзи в свое открито писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов.
Архитекти, писатели, художници, преводачи, журналисти и художници искат НДК да влезе в забранителен списък за приватизация.

Те осъдиха отстраняването на управлявалия 24 г. комплекса Христо Друмев и смяната му с непознати за творческите организации членове на борда на директорите, както и промяната на статута на двореца. Той вече е еднолично акционерно дружество, управлявано от държавата, представлявана от финансовия министър.

Творческите дружества поискаха НДК да се превърне в изпълнителна агенция към Министерството на културата и в ръководството му да бъдат включени техни представители, по подобие на обществените съвети към БНТ и БНР.

Творците подчертаха, че не искат да върнат заподозрения за далавери бивш директор, а настояват за по-голяма яснота около това, което се случва в комплекса, тъй като по този начин ще бъде предотвратена евентуалната продажба на двореца и терените му в центъра на София.