Сформирани са съставите на СИК-овете в чужбина, стана ясно от брифинг на МВнР.

Няма СИК извън страната, която да не е окомплектована, заяви Красимир Божанов от отдел „Правен" в МВнР.

2140 общо са членовете на СИК-овете в чужбина. От тях вече 1540 са назначени от ЦИК, 428 са от квотата на МВнР. 600 са предложенията на партиите. 151 членове на СИК зад граница се командироват от централното управление на МВнР, 162-ма са членове на СИК-ове в чужбина, които работят в задграничните ни представителства. 237 са членове на комисия, които са командировани от други ведомства.

Всички назначени членове на СИК-ове вече са преминали обучение, стана ясно от думите на Красимир Божанов. Той подчерта, че се е търсел най-евтин вариант за командированите чиновници.

Около 650 000 лева са предвидени за командированите членове на СИК. В това се включват разходите за дневни и квартирни.

Според Божанов държавата ни разполага с най-обучените членове на СИК-ове зад граница. Тези, които не са преминали през обучение, ще преминат такова чрез клип на ЦИК.

Веселин Вълчев, главен секретар на МВнР, обясни на свой ред, че необходимите пари за изборите зад граница са над 1,8 милиона лева. Първоначалната сума от 1,2 милион лева бе крайно недостатъчна, според Външно. Има обаче възможност парите за честни и свободни избори зад граница да бъдат икономисани.