Внесоха обвинителния акт срещу гръцкия гражданин Клеантис Димопулос, който беше задържан с половин тон марихуана през април, съобщиха от прокуратурата.

Окръжна прокуратура в Благоевград внесе в Окръжен съд в града обвинителен акт срещу Димопулос за контрабанда на наркотични вещества.

Той е обвинен в това, че на 29 април 2015 г., около 20.10 часа на ГКПП Кулата, без надлежното разрешително, с товарен автомобил е пренесъл през границата на страната ни с Гърция високорисково наркотично вещество - марихуана с общо тегло 489 372 грама на стойност 1 957 488 лв.

Наркотичните вещества, опаковани в 275 пакета, са били укрити в специален тайник в товарния автомобил, управляван от Димопулос и са открити при извършената щателна митническа проверка.

Гръцкият гражданин е осъждан за контрабанда и държане на акцизни стоки без бандерол през 2013 г. С присъда от 23 юли 2013 г. му е било наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от 3 години, чието изпълнение е отложено за срок от 4 години и глоба в размер на 30 000 лева. Настоящото престъпление Димопулос е извършил в изпитателния срок на предходното си осъждане.

Разследването по делото приключи за три месеца, разпитани са 10 свидетели, изготвени са физико-химическа експертиза, автотехническа и техническа експертизи.

Клеантис Димопулос е с мярка за неотклонение „Задържане под стража".